Història

Divulgació històrica: xerrades, tallers, assessorament, coaching

EE
Espai Ermengol

La meva principal dedicació és la recerca, investigació i divulgació de la història o del patrimoni, especialment de l’època medieval i a Catalunya. Ara mateix sóc doctorand en Cultures Medievals; Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona, investigadora col·laboradora a IRCVM (Institut de Recerca en Cultures medievals, Universitat de Barcelona), membre de l’APéMUTAM (Association pour les techniques et la musique dans l’art médiéval), Beca Ernest Lluch 2014.

 

Tallers i xerrades de Cultura medieval

Tallers de tècniques i cultura medievals dirigits a tots els públics: escoles, aules universitàries de gent gran, biblioteques, museus, jornades de Patrimoni… També xerrades amb nivells adaptats des d’escoles fins a congressos acadèmics. Demaneu el book d’activitats, condicions i preus.

 

Tallers:

Scriptorium

Com era un llibre a l’edat mitjana? N’escriurem un amb els mitjans de l’època: escriptori, pergamí, plomes, tinta…

Beatus
Scriptorium

Arquitectura romànica

Construirem la maqueta d’una església romànica de gran format entre tot el grup, amb explicació del context social, artístic, històric i de pensament: la consagrarem i farem una festa!

 

El so de les pedres (Patrimoni musical).

Recorregut de reconeixement iconogràfic musical del vostre element de patrimoni medieval o antic (església, claustre, retaule, museu, jaciment…), explicació dels instruments i músics, i, en molts casos, podrem escoltar el so dels instruments.     Activitat a estudiar i sota demanda.

Joglaressa
“El so de les pedres”, recorregut musical per la Catedral romànica d’Urgell (Escola de música de la Seu d’Urgell) 2014

 

Sàpiens

 

Xerrades

Avís d’atac:

La comunicació entre castells.

Atac
Auga

Música greco-romana

Divulgació i explicació de la música greco-romana. Reproducció d’instruments, explicació de la notació grega i del context de la música en l’Antiguitat. Festes de recreació històrica, Assignatures de cultura clàssica a Batxillerat, Escoles de música…

Lvdi
Lvdi

Hildegarda de Bingen

Cavalleria i arqueria

Les trobairitz

 

Paisatge sonor medieval

Blog de recerca i divulgació en paisatge sonor medieval, iniciat amb els resultats del projecte “Restitució del paisatge sonor de la Garrotxa Medieval”, Beca Ernest Lluch / Ciutat d’Olot 2014. Restitució d’instruments medievals, comunicació sonora entre castells, espai sonor o arqueologia de les campanes, etc…

Paisatge sonor medieval

 

Assessorament i atrezzo per a espectacles i rodatges

Lloguer de material d’ambientació medieval, assessorament i acompanyament musical. Espectacles teatrals, documentals, ficció…

Llull_scriptorium
Jo, Ramon Llull (TV3, 2016)

Jo, Ramon Lull: Atrezzo i realització d’elements d’escriptura medieval, música i ambientació en general; explicació del procés d’escriptura medieval (pergamins, tintes, plomes, scriptorium monacal);  coaching en música trobadoresca.

 

La Seu medieval (Ajuntament de la Seu d’Urgell / F.X. Hernàndez Cardona 2016). Assessorament per a la recreació en 3D i vídeos d’ambientació de la Seu d’Urgell medieval.

Seu medieval

 

 

Pessebre Vivent d’Ardèvol (Centre Cultural d’Ardèvol). Acompanyament musical ambientat en una escena del s. XVIII amb instruments de l’època.

Bruixa_Pallars
1428, Judici a una bruixa (Fundació Romea, 2015; Barcelona, Tremp). Acompanyament i assessorament musical de l’espectacle.

Crims. (Teatre Lleida, 2015)

Assessorament en vestuari i música medievals.

Disputa de Barcelona (Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 2014). Assessorament i acompanyament musical en la recreació de la disputa entre Bonastruc Sa Porta i Pau Cristià; participació en la lectura dramatitzada.

Ordo Virtutum (Ardit Ensemble, des de 2014)

Elaboració d’elements d’atrezzo a partir de la iconografia de l’època per a la representació d’aquesta obra musical-teatral.

Noces de les noies Bosch (Can Mercader, Museu de Sant Boi de Llobregat, 2014). Realització de dos instruments (Tamborino de cordes, rabequet) que consten en aquest esdeveniment del segle XVII, i interpretació musical dels mateixos en la seva recreació.

Kuanum

 

Tècniques de la prehistòria

Tècniques de pintura parietal, fabricació i cuita de ceràmica, encesa de foc, armes i cacera (arc i propulsor). Tallers, demostracions, atrezzo, restitució d’elements arqueològics, rodatges…

Rutes guiades amb demostracions de tècniques de la prehistòria pels dòlmens del Solsonès i l’Alt Urgell.

Exposició “Els nostres veïns de fa 5.000 anys” a la Fira de Pinós (Solsonès)

Clips per al Museu de Colungo (Aragó. En col·laboració amb prehistòriaviva i Madrina SL, 2008)

Fletxa
Restitució d’una fletxa de sílex. Ceràmica campaniforme